ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

     Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 102/01

                                                                                30 серпня 2010 року                                                                                            8 год. 30 хв.

                                                                                м. Київ,

       вул. Садова, 3 а, к. 416

                                       

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Горбатюк А.О., Демчишен В.В., Єгоров О.М., Касянюк О.Р., Надоша О.В., Фомін О.В.

Відсутні: Ключковський Ю.Б., Павленко В.В., Петренко В.М., Матвієнко А.С.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету      Данилюк О.А., головні консультанти секретаріату Комітету: Желтова О.М., Рибак О.Ф.

 

Запрошені:

 

Усенко-Чорна Ж.І. – заступник Голови Центральної виборчої комісії;

Магера А.Й. – заступник Голови Центральної виборчої комісії;

Гапотченко В.І. – заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України.

 

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043-1, н.д. О.Єфремов).

2. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043, н.д. А.Яценюк).

3. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7040, н.д. Л.Бірюк).

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував прийняти його за основу.

Пропозицію підтримано

 

 О.Омельченко запропонував членам Комітету висловити зауваження і пропозиції до проекту порядку денного засідання Комітету.

С.Подгорний вніс пропозицію розглядати законопроекти в порядку їх надходження і реєстрації у Верховній Раді України. 

В.Демчишин, О.Омельченко висловили заперечення до пропозиції С.Подгорного, зазначивши, що законопроект з реєстр. №7043-1 народного депутата України О.Єфремова є набагато більшим за обсягом нормативного матеріалу і охоплює практично всі сторони виборчого процесу на відміну від законопроектів з реєстр. №№7040, 7043.

О.Омельченко запропонував членам Комітету визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету з такою послідовністю питань.

1. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043-1, н.д. О.Єфремов).

2. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043, н.д. А.Яценюк).

3. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7040, н.д. Л.Бірюк).

 

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 11 народних депутатів України, «Проти» – 2 народних депутати України (О.Боднар, С.Подгорний).

Рішення прийнято.

1. 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043-1, н.д. О.Єфремов).

Голова Комітету зазначив, що за розпорядженням Голови Верховної Ради України В.Литвина на вимогу 174 народних депутатів України скликано позачергову сесію Верховної Ради України для розгляду низки важливих питань суспільно-політичного та соціально-економічного характеру.

Першим серед них є внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». При цьому Голова Верховної Ради України доручив Комітету розглянути не лише законопроект народного депутата України О.Єфремова, але й законопроекти, внесені народними депутатами України Л.Бірюком і А.Яценюком. 

З огляду на вказане Голова Комітету вирішив скликати позачергове засідання Комітету на 8 год. 30 хв. 30 серпня 2010 року з метою попередньої підготовки належних до відання Комітету питань для наступного розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

О.Омельченко нагадав, що в Комітеті неодноразово наголошувалося на необхідності вдосконалення чинного Закону щодо місцевих виборів, покращення якості нормативного матеріалу, посилення демократичних засад виборчого процесу. Ще в ході підготовки законопроекту з реєстр. №6601 до другого читання, Комітет більшістю голосів схвалив окремі ініціативи народних депутатів України стосовно висування кандидатів у містах обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення, до складу яких входять села, селища, міста районного значення, поширення процедури самовисування на міських голів, формування територіальних та дільничних виборчих комісій, врегулювання техніко-юридичних питань тощо. Крім того, окремі зауваження аналогічного характеру були висловлені до вже прийнятого Закону при оформленні його тексту для подання на підпис Голові Верховної Ради України.

Голова Комітету звернувся до голів підкомітетів з проханням доповісти про попередній розгляд питань порядку денного на засіданнях підкомітетів.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний заявив, що засідання підкомітету який він очолює не відбулося за браком часу.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен повідомив, що підкомітет з питань державного будівництва збирався на своє засідання о 8:00 і розглянув законопроекти, включені до порядку денного.

В.Демчишен поінформував, що законопроект з реєстр. №7043-1 спрямований, за визначенням автора, на забезпечення прозорості та демократичності місцевих виборів. З метою приведення чинного Закону у відповідність із демократичними міжнародними стандартами у законопроекті пропонується:

1) зняти обмеження щодо можливості участі у місцевих виборах місцевих організацій політичних партій, зареєстрованих пізніше ніж за 365 днів до дня виборів, та надати можливість усім місцевим організаціям політичних партій висувати своїх кандидатів;

2) доповнити склад територіальних виборчих комісій за рахунок 3-х представників, визначених шляхом жеребкування з числа кандидатів від місцевих організацій усіх політичних партій, а не лише представлених у Верховній Раді України поточного скликання. Таким чином до складу територіальних виборчих комісій входитимуть п’ятнадцять осіб від місцевих організацій політичних партій, представлених у парламенті, а також три особи з числа кандидатур, поданих місцевими організаціями всіх політичних партій;

3) внести до Закону необхідні зміни технічного характеру.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 27.08.2010 погоджується з необхідністю комплексного вдосконалення положень чинного Закону, який містить недоліки змістовного і техніко-юридичного плану. При цьому більшість пропозицій народного депутата України О.Єфремова отримала схвальну оцінку і законопроект пропонується прийняти за основу з урахуванням висловлених зауважень.

В.Демчишен підкреслив, що законопроект із реєстр. №7043-1 дійсно носить комплексний характер і спрямований на покращення якості всього масиву нормативно-правового матеріалу, що регулює більшість аспектів підготовки і проведення місцевих виборів. Тією чи іншою мірою внесені зміни торкаються змісту 55 статей з 92, що налічує Закон, а також його прикінцевих та перехідних положень.

Голова підкомітету запропонував Комітету підтримати прийняття законопроекту з реєстр. №7043-1 у першому читанні за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

С.Подгорний, О.Боднар висловили низку критичних зауважень до законопроекту. Зокрема, це стосувалося строків реалізації деяких процесуальних дій, обмежень виборчого права громадян бути обраними до органів місцевого самоврядування, складних і неприйнятних механізмів формування територіальних виборчих комісій, неузгоджень між окремими положеннями законопроекту і нормами Закону України «Про Державний реєстр виборців» тощо.

С.Подгорний відзначив, що законопроект потребує суттєвого доопрацювання і в крайньому разі може бути прийнятий лише за основу. При його підготовці до другого читання доцільно було б врахувати положення законопроектів із реєстр. №№7040, 7043 надавши відповідні доручення Комітету від Верховної Ради України.

О.Боднар наголосила на необхідності ухвалення однозначних висновків щодо прийняття чи відхилення законопроектів у першому читанні.

А.Горбатюк, О.Касянюк, О.Омельченко зазначили, що більшість положень законопроекту носить техніко-юридичний характер і не потребує подальшого вдосконалення. Однак певні зміни до законопроекту можна було б внести у ході його підготовки до другого читання.    

О.Касянюк запропонував звернутися до Верховної Ради України з пропозицією скоротити строки розгляду законопроекту №7043-1 наполовину.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043-1), поданий народним депутатом України О.Єфремовим, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу, доручивши Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування доопрацювати його з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строки наполовину, та подати на розгляд Верховної Ради України в другому читанні.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, члену Комітету О.Касянюку.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 10 народних депутатів України, «Проти» – 1 народний депутат України (О.Боднар), «Утрималися» – 2 народних депутати України  (С.Подгорний, О.Фомін).

Рішення прийнято.

 

2. 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043, н.д. А.Яценюк).

Доповідач зазначив, що законопроектом з реєстр. №7043 передбачено внесення низки змін та доповнень до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських селищних міських голів» спрямованих, за визначенням автора, на забезпечення демократичних принципів та рівності громадян України у праві обирати й бути обраними.

У законопроекті, зокрема, пропонується надати право брати участь у формуванні територіальних виборчих комісій всім політичним партіям, а не лише тим, які представлені у Верховній Раді України, вилучається норма щодо надання права на висування кандидатів місцевим організаціям політичних партій, котрі зареєстровані в установленому законом порядку не пізніш як за триста шістдесят п’ять днів до дня виборів, складання протоколів про підрахунок голосів, про встановлення підсумків голосування та про результати місцевих виборів має здійснюватися лише на підставі рішень відповідних комісій тощо.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 27.08.2010 висловлює низку зауважень до зазначеного законопроекту та вважає, що альтернативний законопроект із реєстр. №7043-1 від 25.08.2010, поданий народним депутатом О.Єфремовим, має більш комплексний характер і усуває значно більше недоліків чинного Закону.

Голова підкомітету В.Демчишен запропонував прийняти рішення щодо відхилення законопроекту з реєстр.№7043 за наслідками розгляду в першому читанні.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

С.Подгорний зазначив, що законопроект сприятиме демократизації виборчого процесу. Зокрема, в частині формування виборчих комісій, прийняття рішень про результати виборів, процедури висування кандидатів.

О.Омельченко, підтримуючи окремі положення законопроекту з реєстр.№7043, звернув увагу на недостатні обсяги нормативного матеріалу, який стосується лише декількох статей чинного Закону. Тому перевагу слід надати альтернативному законопроекту з реєстр. №7043-1.

 

УХВАЛИЛИ.

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту                 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043), поданий народним депутатом України А.Яценюком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, члену Комітету О.Касянюку.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 8 народних депутатів України, «Проти» – 2 народних депутати України (О.Омельченко, С.Подгорний), «Утрималися» – 3 народних депутати України  (О.Боднар, В.Сінченко, О.Фомін).

Рішення прийнято.

 

3. 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про внесення змін та доповнень до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо надання містам районного значення права висувати кандидатів в депутати та кандидатів на посаду міських голів) (реєстр. №7040, н.д. Л.Бірюк).

Доповідач зазначив, що в законопроекті з реєстр. №7040 пропонується сформулювати частину третю статті 36 чинного Закону у новій редакції, яка надасть право районним організаціям політичних партій висувати кандидатів у депутати міських (міст районного значення) рад. Внесення законодавчої ініціативи пов’язується з необхідністю розширення кола суб’єктів висування кандидатів у депутати міських (міст районного значення) рад, де багато партій відповідно до своїх статутів не можуть мати зареєстрованих міських партійних організацій.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 27.08.2010 відзначає, що чинний Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» потребує вдосконалення, однак законопроект з реєстр. №7040 цього завдання не вирішує і потребує доопрацювання. Натомість проблему комплексного вдосконалення механізму реалізації конституційного права громадянина обирати та бути обраним до органів місцевого самоврядування повніше вирішено у законопроекті з       реєстр. №7043-1, внесеного народним депутатом України О.Єфремовим.

Голова підкомітету В.Демчишен запропонував прийняти рішення щодо відхилення законопроекту з реєстр. №7040 за наслідками розгляду в першому читанні.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

С.Подгорний схвально оцінив законодавчу ініціативу народного депутата України Л.Бірюка, покликану вдосконалити процедуру висування кандидатів на рівні міст районного значення. Після незначного доопрацювання цей законопроект можна було б прийняти.

 В.Демчишин звернув увагу присутніх, що законопроект народного депутата України О.Єфремова містить норми, які не лише охоплюють аналогічні за змістом положення законопроекту з реєстр. №7040, але краще виписані в техніко-юридичному плані.

 

УХВАЛИЛИ.

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту                 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін та доповнень до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7040), поданий народним депутатом України Л.Бірюком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, члену Комітету О.Касянюку.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 9 народних депутатів України, «Проти» – 3 народних депутати України (О.Омельченко, О.Боднар, С.Подгорний), «Утримався» – 1 народний депутат України  (О.Фомін).

Рішення прийнято.

 

 

Голова Комітету                                                          О.ОМЕЛЬЧЕНКО

 

За секретаря Комітету                                                В.СІНЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

09.07.2010 року

 

1. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043-1, н.д. О.Єфремов).

2. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043, н.д. А.Яценюк).

3. Про проект Закону про  внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7040, н.д. Л.Бірюк).

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“7 cесія 6 скликання ”

19 грудня 2014 14:38
28 листопада 2013 12:32
28 листопада 2013 12:31
28 листопада 2013 12:08
19 листопада 2013 17:29
19 листопада 2013 17:28
19 листопада 2013 17:20
19 листопада 2013 17:16
19 листопада 2013 17:08
19 листопада 2013 17:06